U zadnjih par dana procitao Vremensku Petlja od Nenada Velickovica i Piratske Sirine od Michael Crichtona.
Vremenska Petlja- Nenad Velickovic
Majstor koji je zigosan sa ubjedljivim pecatom volis ili ne volis. Na svu srecu kod mene je ovo prvo. Velickovic je po meni maestralan u svim svojim djelima. Doza cinizma, spoja ironije i sarkazma, crnog humora kao i opste kritike na sve moguce, radilo se to o sistemima, vjeri, liderima itd, na koju nema nimalo milosti nimalo ne fali kako u ovom romanu- Vremenska petlja, tako i u ostalim djelima.
Normalno, odmah iskazujem preporuku za ovu knjigu kao i bilo koje njegovo djelo. Mogu samo reci da je ova knjiga, po meni, losija od prethodnih al daleko od toga da ne valja.
Dali, Suni i Buba su tri glavna lika romana 'Vremenska petlja'. Oni upadaju u vremenski tunel i prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu u najrazličitijim povijesnim vremenima. Troje protagonista susrest ce se sa Alijom Sirotanovicom, Kulinom Banom, Kraljem Tvrtkom I Kotromanicem, Josipom Brozom Titom, bice svjedoci iskopavanja Tunela DB u Sarajevu, isto tako ce se susresti sa Mula Mustafom Baseskijom kao i sa Aleksom Santicem, normalno sve to ce biti popraceno kroz Velickovicem prepoznatljivi stil vec navedenog humora, kritike, sarkazma itd. Dovoljno je napomenuti da su tri glavna lika potpuno razlicita sto se tice karaktera tj samog razmisljanja i pogleda na svijet i historiju.
Piratske Sirine - Michael Crichton
Iskreno, ocekivao sam vise od ove knjige s obzirom na uvod. Dobra je za citanje na plazi ili neki drugi odmor za relaksaciju, nista specijalno i nista posebno za privlacenje neke posebne paznje. Knjiga obiluje akcijom i to joj ne fali, cak i ponekim brutalnim scenama. Ljubitelji Kariba, gusara, vremenskog razdoblja u kojem su gusari obitavali tj zarili i palili kao i ljubiteljji avanturizma bice odusevljeni.
Slaba tacka cijele ove knjige jeste predvidljiva radnja kao i njena prenatrpanost od otmice broda, napada na utvrdu, pljacke blaga, otoka sa ljudozderima, zarobljavanja, izdajom, mitoloskim bicem Krakenom, zavjera pa sve do bijednih izdaja koja je strpana 100 u 1. Da je se prica bazirala na odredjenim radnjama bila bi odlicna. Pisac, Michael Crichton- sada vec pokojni, itekako ima dara za opisivanje i docaravanja. Posebno se istice sa opisom ljudozdera tj stranog plemena na nepoznatom otoku. Po meni, pricu je trebao bazirati na tome i na Krakenu tj ubaciti u avanturi misterije i odredjene doze horora.
Ono sto je ipak dosta pozitivno jeste autorovo dobro poznavanje obicaja, radnji, kulture i historije tokom perioda englesko-spanjolskih kolonijlanih epoha u doba piratstva i gusarenja. Naravno, prije citanja potrebno je znati razliku izmdju Gusara i Pirata, da se ta dva pojma ne bi koristila istodobno jer se naravno razlikuje.