U PRODAJI PERSEPOLIS - EDICIJA ATLANTIS #1

  • 0 replies
  • 852 views

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

Offline AC knjižara

  • *****
  • 20
  • +1/-0
    • Profil
U PRODAJI PERSEPOLIS - EDICIJA ATLANTIS #1
« Reply #1 : Utorak, 30, Lipanj, 2020, 22:11:10 »
U PRODAJI
PERSEPOLIS
EDICIJA ATLANTIS #1Agarthi Comics pokreće novu ediciju "ATLANTIS", koja će obuhvatiti najpoznatije, ali i one manje poznate svjetske grafičke novele i po prvi put ih objaviti u Bosni i Hercegovini. Čast da bude prva i otvori ovu ediciju, pripala je svjetski poznatoj grafičkoj noveli "PERSEPOLIS" francusko/iranske autorice Marjane Satrapi.

Marjane Satrapi jedno je od velikih imena na međunarodnoj strip sceni. Rođena u Iranu, piše na francuskom i lako crta ekspresivno. „Persepolis“, njen četverodijelni strip o odrastanju u Iranu prije, tokom i nakon Islamske revolucije kao i o egzilu u Europi, cool je koliko strip uopšte može biti.
Ova grafička novela je toliko prošlo zapaženo, da je čak snimljen i sjajan crtani film (za koji je Marjane dobila i nagradu žirija na Kanskom festivalu). Po prvi put, iako je prošlo skoro 20 godina od izlaska prvog dijela, ovo djelo možete čitati na bosanskom jeziku u odličnoj opremi i integralnoj verziji.

Ovo je priča koju iznova možete čitati i otkrivati nove detalje. Sadrži toliko nijansi, toliko pod-priča. O djetinjstvu, adolescenciji i odrasloj dobi. O religiji, politici i etici. Pokušaju preživljavanja u sistemu na koji niko od porodice nije navikao, ali i hladnoća i nepristojnost kada Marjane provodi svoje tinejdžerske godine u Austriji. Demokratija, ali i život u kojem ona postaje bez korijena i osjeća se kao stranac. Susreće se sa drogom i završi među beskućnicima na ulici.

"Persepolis" je o zlu, ali i dobroti. Tu je baka koja podržava Marjane svojim blagodatima i blagoslovima - ali i kaznama. Tu su naravno i roditelji, koji je poučavaju vlastitim lijevim vrijednostima, ali i pokušavaju je uvjeriti da ne odstupa previše u strogo religioznom okruženju. Šalju je izvan Irana, zatim opet dočekuju natrag. Iako je je udaljena mnogo kilometara od njih, zadovoljni su što je na sigurnom.

Konačno, ono što Persepolis radi osim što udahne život u zemlju koja se smatra "lošom" cementira činjenicu da ljudi trebaju disati, trebaju se nasmiješiti, da trebaju živjeti, ma gdje bili u svijetu. Satrapi to sve previše dobro zna i na taj način je u stanju da humorom kaže politički i društveni govor nacije, ne ismjevajući to na bilo koji način, a isto tako bez pada u bilo kakav senzacionalizam ili sentimentalnost.

Djelo koje bili vi ljubitelj stripa ili ne, trebate pročitati!

Edicija ATLANTIS #1 ★ Autobiografski / istorijski ★ 352 stranice ★ crno bijelo ★ 170 x 240 mm ★ Tvrdi uvez ★ Autorica Marjane Satrapi ★ Prijevod Boba Lizdek ★ Datum objavljivanja 29.6.2020. ★ Puna cijena 30KMAkcijska cijena (prvi mjesec dana) do 29.07.2020 - 25,50KM
★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Pretplatu je moguće izvršiti na više načina:
1. Uplatom u Striparnici Agarthi Comics u Sarajevu,
2. Uplatom na transakcijski račun Agarthi Comics, TRN: 1610000099210059, sa naznakom "Persepolis",
3. Kupovinom na webshopu www.stripovi.ba, odabirom artikla "PERSEPOLIS" - sistem automatski na pretplatnu cijenu dodaje troškove poštarine, u zavisnosti od zemlje u koju naručujete. Klik na link: https://bit.ly/38euPK5
★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★