RED BULL STRIPOTEKA i AGARTHI COMICS

  • 0 replies
  • 1083 views

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

Offline Agarthi Comics

  • *****
  • 1054
  • +18/-1
  • "zašto kupovati na trafici, pored www.stripovi.ba"
    • Profil
    • Internet prodavnica stripova - WEBSHOP
RED BULL STRIPOTEKA i AGARTHI COMICS
« Reply #1 : Srijeda, 30, Svibanj, 2012, 17:58:12 »
Dobro došli na takmičenje u crtanju stripova – Red Bull Stripoteka. Ovo je izazvov za sve amatere i sve profesionalne crtače stripova. Došao je momenat kada vaši radovi mogu biti i nagrađeni. Zato nemojte propustiti u nastavku ovog teksta pronaći više detalja o takmičenju, pravilima, nagradama i načinu učešća na Red Bull Stripoteka takmičenju u crtanju stripova.

1. Šta je to, ustvari Red Bull Stripoteka?
Red Bull Stripoteka je takmičenje u pravljenju stripova za studente umjetnosti, amatere i sve zaljubljenike u stripove. Takmičari trebaju napraviti strip od 3-4 kvadratića, na temu po slobodnom izboru. Kako bi Stripoteka bila profesionalan event, tri poznata strip autora i izdavača – Almir Šehalić, Adnadin Jašarević i Emir Pašanović – biće u žiriju.

2. A kako to funkcioniše?
Takmičari downloaduju 3-4 prazna strip kvadratića putem linka na dnu ove stranice. Potom te kvadratiće ispunjavaju senzacionalno kreativnim stripovima sve do 24. juna, kada svoje radove trebaju poslati na mail stripoteka@redbull.com.ba. A ako vam je tako zgodnije, svoj rad možete poslati i poštom, na adresu: Planet doo (Red Bull Marketing Team), Azize Šaćirbegović 1, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
Između pristiglih radova stručni žiri pravi preselekciju osam najboljih stripova, koji će biti objavljeni na citylight posterima na tramvajskim stanicama. Javnost će imati prilku da pogleda radove i glasa za svog favorita, koji će poslije dobiti specijalnu nagradu. Takođe, galerija na redbull.ba će svakog dana biti osvježavana sa novim radovima, tako da posjetioci stranice mogu na jednom mjestu pogledati sve radove i glasati za bilo koji od njih. U međuvremenu će žiri od osam radova iz preselekcije izabrati tri pobjednička stripa. Iako je veličina praznih strip kvadratića fiksirana, takmičari svoje crteže mogu uraditi u većem formatu, dakle i u A4 formatu. Ovo nije obavezno, no može biti vrlo korisno poslije, ukoliko rad bude odabran u osam najboljih koji će biri objavljeni na citylight posterima. Ukoliko neko nije već pripremio svoj rad u većem formatu, a njegov rad bude odabran među osam, onda – nakon obavijesti da je njegov rad odabran – ima dva dana da pripremi crtež u većem formatu.

3. Pravila, ograničenja
Iako temu stripa mogu birati po slobodnom izboru, takmičari moraju imati na umu neka ograničenja: napadački, uvredljivi ili politički nekorektni radovi neće biti prihvaćeni. Ukoliko se dodiruju političke, religiozne ili druge osjetljive teme, to mora biti učinjeno na šarmantan i duhovit način, kakav priliči stilu Red Bulla.

4. Nagrade i ceremonija dodjele nagrada
Glasanje za radove se zatvara 15. jula u 12 sati. Pobjednici će biti proglašeni dva dana kasnije na ceremoniji koja će biti održana u KRITERIONU, i koja će takođe biti otvorena za javnost.

Nagrade:
- Za prva tri mjesta: VIP ulaznice za 10. Međunarodni salon stripa u Beogradu, 27-30. septembra (svi troškovi uključeni: put, smještaj, VIP ulaznice + prilika za susret sa velikim strip autorima i izdavačima na zajedničkom ručku!)
- Za osam najboljih strip autora: mogućnost objavljivanja u prvoj bh. antologiji stripa „ZBiRKA”.
Osim nagrada za pobjednike, biće priređena i izložba nagrađenih radova, kao i veliki party za sve.
- Za Nagradu javnosti: godišnja pretplata na četiri strip izdanja po sopstvenom izboru.

U svim Agarthi Comics stripovima u kesici pored stripa, možete pronaći i letak (kartončić) na kojem možete vježbati svoje prve korake i nacrtati stripove u 4 kvadratića. Već od 25.05. u Skrivenom Licu br: 2  pa nadalje narednih mjesec dana u svim Agarthi Comics stripovima preuzmite svoj letak za vježbanje

http://www.youtube.com/watch?v=bpItseyZk3s